Onze muziekrecensent Alfons Maes zat vorige week op schoot met Luka Bloom in Het Depot Leuven. Alfons Maes : 'De Belgische band Byron Bay mocht de avond op gang trekken. Hun sound kunnen we het best catalogeren als een mengeling van harmonieuze stemmen, aangevuld met wat elektronische drums, synthesiserspullen en gooi daar maar twee gitaren bovenop. Wat ze produceren klonk allemaal goed voor het publiek hier maar ik kon op geen enkel moment een beetje voeling krijgen met hun muziek. Misschien speelt hier ook weer dé generatiekloof een rol.

Zet een talentvol muzikant met Ierse roots in een bomvolle zaal, geef hem slechts een akoestische gitaar of twee, en wat als de man ook nog eens begenadigd verteller blijkt te zijn, wat krijg je dan?

Juist, een avondje uit met een van Ierland's beste singer-songwriters die vanaf zijn verschijning op het podium het publiek meteen weet in te pakken.

Bloom (echte naam Barry Moore), broer van Christy Moore, heeft reeds een ontzaglijk aantal langspelers op zijn teller staan. Dat maakt van hem toch een singer-songwriter waar we ontzettend veel respect voor moeten hebben.

De muziekstijlen die Luka hanteert gaan van eenvoudige popdeuntjes zo over naar geïnspireerde folksongs maar ook een beetje jazz en rock laten hem niet koud.
Om Bloom het beste te kunnen genieten, daarvoor moet je zijn shows bezoeken waarop hij zich alleen maar met een akoestische gitaar begeleidt.

De thema's die met een regelmaat in zijn songs opduiken gaan voornamelijk over maatschappelijke problemen, oorlogen, maar ook de innerlijke, psychische moeilijkheden waarmee sommige mensen liggen te vechten komen vrij vaak aan bod maar ook al het moois dat moeder natuur te bieden heeft.

Sinds het verschijnen van zijn drieluik 'Riverside', 'The Acoustic Motorbike' en 'Turf' blijk Bloom niet meer weg te denken in ons Vlaamse muzieklandschap en daarom maakte hij vanavond nog even een stop in Het Depot te Leuven.

Tussen al de mooie songs waarmee hij ons vanavond verblijdde, en met aandacht voor o.m. 'Thank You For Bringing Me Here' ('Innocense') en 'The Fertile Rock', verduidelijkte hij zijn bewondering voor de Stad Leuven. Dat hij ooit samen met Iggy Pop op het podium van Marktrock stond, dat zit hem nog steeds op zijn netvlies gebrand.

Met 'Diamond Mountain' was het weer tijd voor een heus verhaaltje. Zo bleek een jonge Amerikaanse documentaire cineast, toen hij dit nummer op zijn autoradio hoorde, onder de indruk dat hij meteen zijn wagen langs de kant van de straat parkeerde om ongestoord verder te kunnen genieten van deze prachtige song.

Toeval wil nu dat deze regisseur net een film had gemaakt over... Neil Diamond en dat Bloom's liedje in deze docu het enige was dat Diamond niet zélf heeft geschreven.

Nog meer schitterende interacties volgden waaronder 'You' ('The Acoustic Motorbike') maar ook twee nieuwe songs geschreven in opdracht van een organisatie in Ieper ter nagedachtenis van WO II, vielen bijzonder goed in de smaak van het publiek. 'Lowlands Brothers' en 'Isabelle', het verhaal van een jong, onschuldig meisje dat in de Vlaamse velden speelde net voordat deze gruwelijke periode aanbrak, waren deze nieuwe songs waarmee hij wederom het publiek uit zijn hand liet eten.

En zijn interactie met publiek is steeds van humoristische aard. Hij verveelt dan ook geen enkel moment.

Ondertussen werden we weer vergast op enkele prachtige songs waarvan we 'Tribe' ('Tribe'), 'Make You Feel My Love' ('Amsterdam') en 'Gone To Pablo' ('Riverside') onthielden.
Tijd dus voor weer een nieuwe song, 'The January Blues' maar ook een hartverwarmende versie van 'City Of Chicago' uit zijn langspeler 'Innocence' uit 2005 zorgde voor speciale momenten in de zaal.

Voeg daar ook nog het prachtige 'You Couldn't Have Come At A Better Time' (terug te vinden op zijn 'Platinum' CD) aan toe en dan mogen we besluiten met de woorden: "Dit was weer een van die prachtige, zeldzame shows die je moet beleefd hebben."

Onvergetelijke momenten gepresenteerd door een Ierse troubadour van het eerste uur en het zal zeker nog niet zijn laatste zijn. Met dank aan het Depot om zo'n geweldig muzikaal begaafd man te booken.'  

Report & Photo's: Alfons Maes

Setlist:

Thank You For Bringing Me Here (2 Meter Sessions)
The Fertile Rock
Diamond Mountain (Amsterdam)
You (The Acoustic Motorbike)Lowland Brothers
Isabelle
Over herinnering aan WOII in opdracht van IeperTribe (Tribe)

Make You Feel My Love (Amsterdam)

Gone To Pablo
New song: The January Blues
Heart Man (This New Morning)
City Of ChicagoYou Couldn't Have Come At A Better Time ( Platinum LP).